• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

De Slimme Ondernemer

Nieuws en informatie voor de moderne ondernemer in Nederland.

  • Financieel
  • Productiviteit
  • Marketing
  • Op de zaak
  • Vrije tijd
  • Contact

Eigen horecazaak starten? Denk hieraan!

Uncategorized · januari 28, 2020

Eindelijk doorpakken en je eigen café, restaurant of lunchroom beginnen? Het nemen van dit besluit is stap één, maar hierna zullen er nog veel stappen moeten volgen om over een tijdje te kunnen spreken van een goedlopende horecazaak. Omdat het starten van een eigen onderneming niet niks is, zetten we vijf belangrijke (begin)stappen op een rijtje die je absoluut niet moet vergeten.

Stap 1

Hoogstwaarschijnlijk viel dit onder jouw stap één (het besluiten dat je een onderneming gaat starten), maar mocht dit niet het geval zijn: inschrijven bij Kamer van Koophandel is verplicht voor iedereen die een bedrijf start. Je gegevens worden vervolgens automatisch doorgegeven aan de belastingdienst. Denk bij het op de markt brengen van een nieuw merk ook aan merkregistratie.

Stap 2

Een eigen onderneming gaat hand in hand met een eigen zakelijke rekening. Ofwel: denk hierover na, ga naar de bank en sluit een zakelijke rekening af.

Stap 3

Voordat je een contract ondertekend voor het huren of kopen van een pand, raden we aan het bestemmingsplan hiervan te controleren bij de gemeente. Zo kun je alvorens controleren of de omgeving van het pand op korte termijn gaat veranderen. Is dit het geval? Denk goed na over de voor -en nadelen die deze veranderingen kunnen teweegbrengen voor jouw horecazaak.

Stap 4

Denk alvast na over de toekomst van je horecazaak. Wil je het pand uitbreiden als het een succes wordt? Dan is het aanvragen van een omgevingsvergunning niet onverstandig. Ook een exploitatievergunning is in sommige gemeenten nodig wanneer je een horecazaak start of wilt overnemen. En wat dacht je van een Drank- en horecavergunning, terrasvergunning en een aanwezigheidsvergunning voor kansspelautomaten en/of muziekrechten. Inventariseer welke vergunning je nodig hebt, en regel dit op tijd!

Stap 5

Eigen horecazaak starten? Denk hieraan! Hygiëne is belangrijk in horeca. Daarom moet je als ondernemer een HACCP-plan kunnen tonen. Hiermee laat je zien dat je een goedgekeurde hygiënecode volgt. In deze hygiënecode staat o.a. dat producten zo spoedig mogelijk moeten worden opgeslagen op de juiste plaats (bijv. een koelcel of diepvries) en dat je werkt bij opslag volgens de First In First Out methode. Verder is het inschrijven in een register van NVWA voor jou van toepassing zijn wanneer je levensmiddelen produceert of verwerkt.

Categorie: Uncategorized

Stan

Footer

Volg ons

  • E-mail
  • RSS
  • Twitter

Copyright © 2024 · De Slimme Ondernemer / Partners