• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

De Slimme Ondernemer

Nieuws en informatie voor de moderne ondernemer in Nederland.

  • Financieel
  • Productiviteit
  • Marketing
  • Op de zaak
  • Vrije tijd
  • Contact

Wat is een douane êntrepot?

Uncategorized · september 13, 2022

Wat is een douane êntrepot? Je zult er misschien als ondernemer, die veel goederen importeert en exporteert. Vast wel eens van hebben gehoord, echter biedt het opslaan in deze douaneopslag zeker een aantal voordelen met zich mee.

En dat is zeker voor doorvoerland, als Nederland erg handig. Je kunt hiermee, dus door deze zogeheten: schorsingsregeling kunnen veel extra kosten worden voorkomen. En dat is nou net hetgeen wat je als ondernemer ten alle tijden wilt voorkomen.

In deze blog gaan wij je dan ook helemaal bijpraten over douane êntrepot.

Hieronder lees je er meer over:

Jouw antwoord op de vraag: Wat is een douane êntrepot?

Wat is een douane êntrepot? Dit is een soort opslagloods van de douane, hierin worden zogeheten: niet-uniegoederen opgeslagen. Dit zijn vaak goederen, die vanuit derdewereldlanden naar Nederland worden vervoerd. Dan kun je als importeur ervoor kiezen om deze goederen, dus voor een bepaalde periode onder douanetoezicht te plaatsen. Wanneer je je goederen in de douaneopslag laat plaatsen kan het meerdere kosten schelen.

Hierbij moet je denken aan: De rechten bij invoer en andere belasting nog niet te hoeven betaald. En daarnaast worden enkele handelspolitieke, landbouwpolitieke, invoerverboden en invoerbeperkingen nog niet toegepast. Oftewel, dit zijn goederen, die nog niet in het vrijeverkeer zijn, maar tijdelijk liggen opgeslagen.

Dus al deze rechten en andere zaken hoef je nog niet te betalen, totdat je de goederen vanuit het douane êntrepot naar hun bestemming laat transporteren. Houd hierbij wel goed rekening met de entrepotvergunning, hierin staat vermeldt welke goederen je allemaal mag opslaan onder douanetoezicht. Dit zijn o.a. de zogenoemde: fytosanitaire goederen, zoals groente en fruit en veterinaire producten, zoals: vlees en vleesproducten. Daarnaast mag er in het depot, ook slechts een aantal beperkte werkzaamheden plaatsvinden. Hierbij moet je denken aan: ompakken, verpakken en sticker, waarbij altijd de wederverkoop in ach moet worden gehouden.

Verder heb je ook tweesoorten douane êntrepot waar je goederen kunt laten opslaan. Je hebt een publiekelijke opslag, daar mag iedereen goederen opslaan. De persoon wie de aangifte doet, tot het plaatsen van goederen onder toezicht, of onder wiens rekening de aangifte wordt gedaan. Mag zich uiteindelijk de houder van de regeling noemen.

Bij een publiekelijke vergunning hoeft niet de houder van de vergunning te zijn. Dit is nou net andersom bij een particulierdepot, daar mag het depot enkel en alleen worden gebruikt door de houder van de vergunning en dit geldt eveneens voor de regeling.

Wij adviseren je, dan ook om vooraf goed advies in te winnen bij een transportexpediteur. Zij kunnen je goed informeren over welke vergunning het beste bij jou past.

Wat is een douane êntrepot? Dit zijn de voordelen!

We hebben natuurlijk al antwoord gegeven op de vraag: Wat is een douane êntrepot? Nu is het de hoogste tijd om je over de voordelen te gaan vertellen. We hadden je namelijk al kort uitgelegd, dat er een soort schorsingsregeling wordt getroffen op het moment, dat niet-uniegoederen, vanuit derdewereldlanden naar Nederland vervoerd.

Is de eindbestemming bijvoorbeeld: nog onbekend? Dan kun je het dus opslaan in het zogenoemde: douane êntrepot. Hierdoor gelden er tijdelijk geen invoerrechten en btw. Om je een voorbeeld te geven: je importeert goederen van buiten de EU, zoals op dit moment Groot-Brittannië. Zij zijn namelijk geen unieland meer. Stel, dat je niet over een douane êntrepot beschikt, dan dien je alsnog de volle pond te betalen voor het importen van deze goederen. Wanneer je dat juist wel hebt wordt het tijdelijk geschort, omdat de eindbestemming nog niet helemaal bekend is. Op het moment, dat je het alsnog besluit buiten de EU te verkopen, dan hoef je ook niks te betalen, echter is dit wel het geval wanneer je het wel binnen de EU verkoopt.

Deze regeling voorkomt namelijk, dat je dubbel moet gaan betalen en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Informeer dan altijd bij je transportexpediteur, of het misschien handig is om toe te passen!

Categorie: Uncategorized

Jacco

Footer

Volg ons

  • E-mail
  • RSS
  • Twitter

Copyright © 2024 · De Slimme Ondernemer / Partners