Vandaag de dag speelt cybercriminaliteit een steeds grotere rol in onze samenleving. Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens een verdachte e-mail of SMS ontvangen met daarin een poging om jou een geldbedrag te ontfutselen.
Maar cybercriminaliteit komt ook op een veel grotere schaal voor. Daarom is het belangrijk dat ieder bedrijf ervoor zorgt dat zijn systemen en informatie goed beveiligd zijn. Gevoelige informatie mag natuurlijk onder geen beding op straat komen te liggen. Wil je er helemaal zeker van zijn dat je bedrijf geen informatie lekt, dan is het laten uitvoeren van een penetratietest een must. In dit artikel lees je er meer over.
Wat is een penetratietest?
Een penetratietest (ook wel een pentest genoemd) is een methode waarmee je computersystemen zoals een server, webapplicatie of website toetst op mogelijke kwetsbaarheden. Worden er kwetsbaarheden gevonden, dan wordt er in een penetratietest geprobeerd om de beveiliging van deze systemen te omzeilen en in te breken. Op deze manier zorgt een pentest dus voor inzichten waarmee je de beveiliging van je systemen kunt verbeteren.
Een penetratietest kun je ook wel zien als ethisch hacken. Dit omdat je bij een pentest een partij daadwerkelijk toestemming geeft om bij je in te breken.
Waarom een penetratietest?
Anno 2020 is een pentest belangrijker dan ooit. Dit komt doordat bedrijven steeds vaker het slachtoffer worden van een cyberaanval. Als bedrijf is het daarom essentieel om je hier goed tegen te wapenen. Ieder bedrijf heeft wel bepaalde bedrijfskritische informatie die je absoluut niet op straat wilt hebben liggen. Daarbij zijn hackers vaak slim en innovatief en veranderen ze voortdurend van werkwijze. Een bedrijf moet dus op alles voorbereid zijn.
Hoe werkt een penetratietest?
Een penetratietest begint altijd met het vergaren van informatie over het testobject. Dan wordt de scan gestart en wordt er gezocht naar de meest recente en actuele kwetsbaarheden. De belangrijkste soorten kwetsbaarheden worden getest, maar de tester probeert ook op diverse andere manieren dieper het computersysteem binnen te dringen.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten pentesten:
- Black box: bij deze methode heeft de tester 0% voorkennis, net zoals een echte hacker dat ook niet zou hebben.
- Grey box: hierbij heeft de tester 50% voorkennis. Hij krijgt beperkte informatie over het systeem en eventueel een gebruikersaccount.
- White box: hierbij is de tester inhoudelijk volledig op de hoogte van de opdracht en het te testen netwerk of systeem. Hij krijgt dus bijvoorbeeld toegang tot alle broncodes.
Loop geen risico’s en investeer in een penetratietest
Wat voor bedrijf je ook hebt, je beveiliging moet gewoon op orde zijn. Daarom is het verstandig om te investeren in een penetratietest uitgevoerd door een echte specialist, zoals Penetratietest.io. Zo loop je geen onnodige risico’s en kom je niet voor verrassingen te staan.
Meer informatie voor slimme ondernemers? Klik hier!