Op het ogenblik dat je aan de slag wenst te gaan met een eigen bedrijf spreekt het voor zich dat je, jouw persoonlijk vermogen mogelijks op gepaste wijze zult willen beschermen. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom menig aantal ondernemers kijken in de richting van een BV oprichten. Het oprichten van een dergelijke rechtsvorm zorgt er immers voor dat jouw persoonlijk vermogen volledig van het zakelijk vermogen wordt gescheiden. Wil je graag meer te weten komen over een BV oprichten en de precieze voordelen die daar aan verbonden zijn? We vertellen je er graag alles over hier op deze pagina!
Welke eisen zijn verbonden aan een BV oprichten?
Er dient rekening mee te worden houden dat er verschillende eisen zijn verbonden aan een BV oprichten. In vergelijking met verschillende andere rechtsvormen zijn de eisen van een BV dan ook een stuk complexer. Ben je benieuwd naar de exacte eisen waar je rekening mee moet houden? Wij hebben ze alvast even voor je in een overzicht geplaatst!
- Er dient een notariële oprichtingsakte te worden opgemaakt met statuten.
- Er moet start- en aandelenkapitaal worden voorzien.
- De functies welke deel uitmaken van de BV moeten worden bepaald.
- Je moet zorgen voor een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
- Na de oprichting moet er rekening worden gehouden met de vereiste jaarstukken.
Wat moet er in de statuten staan bij een BV oprichten?
Zoals bovenstaand overzicht reeds duidelijk heeft gemaakt is het zo dat je bij een BV oprichten steeds rekening dient te houden met het (laten) opstellen van statuten. De inhoud waar de statuten over moeten beschikken is niet vrijblijvend. In de praktijk is het dan ook zo dat statuten ten minste de volgende inhoud moeten bevatten:
- De naam en de vestigingsplaats van de BV in kwestie.
- Het doel waarvoor de BV werd opgericht.
- Het soort aandelen waar gebruik van wordt gemaakt.
- De regels die verbonden zijn aan de overdracht van aandelen.
- De waarde waar de aandelen over beschikken.
- Het zeggenschap van de aandeelhouders.
- De besluitvorming.
- De blokkeringsregeling.
- De bepalingen voor het benoemen en ontslaan van bestuurders.
- Bepalingen voor de mogelijke ontbinding van de rechtsvorm.
Welk kapitaal is vereist voor een BV oprichten?
Een BV oprichten stond er vroeger om bekend een behoorlijk startkapitaal te vereisen. In het verleden was het dan ook zo dat een BV oprichten uitsluitend mogelijk was met een startkapitaal van 18.000 euro. Om de toegankelijkheid van de BV als rechtsvorm voor ondernemers te verbeteren werd er echter in het jaar 2012 voor gekozen om het verplichte startkapitaal te verlagen… en niet zo’n beetje ook. Het startkapitaal voor een BV oprichten bedraagt tegenwoordig dan ook nog slechts 0,01 euro. Voor een BV oprichten geldt dat het startkapitaal niet noodzakelijkerwijs moet bestaan uit geld. Daarnaast kan er immers ook gebruik worden gemaakt van bezittingen waaronder bijvoorbeeld een bedrijfspand.
Sluit een zakelijke rekening af voor jouw BV!
In principe is het niet verplicht om een zakelijke rekening af te sluiten bij een BV oprichten. Ondanks het feit dat er geen verplichting voor geldt, wordt dit in de praktijk wel steeds sterk aangeraden. Het is namelijk zo dat er aan een zakelijke rekening behoorlijk wat voordelen zijn verbonden zoals:
- Er is sprake van een duidelijker, financieel overzicht.
- Een gescheiden zakelijke rekening maakt de opdracht voor de accountant eenvoudiger.
- Er kan snel worden voldaan aan controles van de Belastingdienst.
- Banken kunnen een zakelijke rekening mogelijks wel verplichten voor jouw BV.
- De kosten van zakelijke rekeningen zijn af te trekken van jouw belastingen.
Ga je dus met andere woorden een BV oprichten? Dan is een zakelijke rekening afsluiten voor uw bedrijf absoluut de moeite meer dan waard te noemen! De professionele adviseurs van stamrechtbv.com helpen jouw graag bij het oprichten van een BV. Belangrijk is dan ook om je te oriënteren op de mogelijkheden om de zaak en privé van elkaar te scheiden.