Doordat België vlakbij ligt, is het ideaal om er zaken mee te doen. België staat hoog op de lijst van zakenpartners van Nederland. Nederlands is in België een van de talen die men er spreekt. Dat is een voordeel bij het zakendoen. Een goede communicatie maakt het exporteren naar België makkelijker. Maar vergis je niet, er komt veel meer bij kijken.
Waar moet je op letten bij exporteren naar België
Het is belangrijk om contacten met je klanten te leggen en met je zakelijke partners. Daarnaast moet je weten hoe je producten wilt verzenden en de mogelijkheden van het exporteren weten. Daarbij moet je rekening houden met de formaliteiten die in België gelden. Net als dat je de wetten voor het exporteren naar België moet kennen en je eraan moet houden. Daarom is er door de Kamer Van Koophandel (KVK) een exporteerwijzer ontwikkeld, om je het makkelijker te maken. De categorieën zijn:
- Ontdekken
- Ontwikkelen
- Organiseren
Nederland is een grote exporteur op de Belgische markt. De Nederlandse- en Belgische markt hebben ook veel van elkaar weg. Ze zijn beiden open en welvarend. België heeft een BBP (Bruto Binnenlands Product) net als Nederland en andere landen. BBP is de totale geldwaarde van alle in het land geproduceerde uiteindelijke goederen en diensten van meestal een jaar. Meestal bedoeld men met dit begrip het BBP tegen marktprijzen.
Het exporteren naar België lijkt eenvoudiger dan dat het is. Het voordeel is dat er geen douaneformaliteiten zijn. Toch zijn er genoeg andere zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom is het handig en verstandig om een tussenpersoon in te schakelen. In België is de overheidsstructuur best ingewikkeld. Er zijn in België twee taalgebieden. Deze hebben elk een eigen cultuur. Je kunt daarover contact opnemen met Belgische federatie van handelsvertegenwoordigers.
Cultuurverschillen
Nederlanders staan erom bekend een stuk directer te zijn dan de Belgen. Houd daar rekening mee bij het zakendoen. Het kan op zakelijk gebied handig zijn je iets minder direct op te stellen. België is een belangrijke handelspartner voor Nederland. In België staan de innovatie en kwaliteit hoog in het vaandel. Een groot deel van België spreekt dan wel Nederlands, maar daarnaast spreekt een groot gedeelte Frans. Een derde officiële taal in België is Duits.
Bestaansrecht
Is een bedrijf in België betrouwbaar? Hiervoor hebben de meeste landen een handelsregister. In België staan de meeste bedrijven geregistreerd in het Kruispuntbank voor Onderneming. Dit zegt niets over de betrouwbaarheid van het bedrijf. Hier staat alleen dat het bedrijf bestaansrecht heeft, wat belangrijk is.
De wet- en regelgeving van producten
België en Nederland horen allebei tot de EU (Europese Unie), waardoor de wet- en regelgeving over het algemeen gelijk is. Een aantal aanvullende regels waar je rekening mee moet houden zijn de producteisen, zoals verpakking- en etiketeisen. Voor de betalingsvorm kunt je terecht bij de KVK.
Bron: IBD.today