Een scheiding is nooit gemakkelijk, maar het wordt nog ingewikkelder als je samen een bedrijf hebt. Door de juiste stappen te volgen en ervoor te zorgen dat de bemiddeling in de scheiding goed geregeld is, kun je er voor zorgen dat je bedrijf op een eerlijke en verstandige manier wordt verdeeld. Dit kun je bijvoorbeeld met een scheidingsmediator doen. Lees hier bij Zorgeloosch meer over. Zelf meer lezen over welke stappen er nu eigenlijk gezet moten worden gedurende het hele proces? Lees dan verder!
Stap 1. Inhuren van een advocaat
Als eerste moeten beide partijen een advocaat inhuren om de juridische kanten van de scheiding te regelen. De advocaat kan helpen bij het verdelen van het bedrijf, het regelen van het vermogen en het verdienvermogen, en andere juridische kwesties die kunnen voorkomen bij een bedrijfsscheiding. Er zijn namelijk veel verschillende opties beschikbaar. Wil je bijvoorbeeld scheiden van tafel en bed of ‘echt’ echtscheiden? De advocaat kan helpen bij het bepalen van de meest geschikte oplossing voor de specifieke situatie.
Stap 2. Waardebepaling
Vervolgens moeten beide partijen het bedrijf beoordelen om te bepalen wat de waarde is. Het bepalen van de waarde van een bedrijf is een complex proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het bepalen van de waarde, zoals de financiële prestaties van het bedrijf, de marktwaarde van vergelijkbare bedrijven en de groeimogelijkheden voor de toekomst. Een professionele waarderingsdeskundige kan worden ingehuurd om een uitgebreide analyse van het bedrijf uit te voeren en een gedetailleerd rapport op te stellen dat de waarde van het bedrijf nauwkeurig weergeeft.
Stap 3. Overeenkomst
Eenmaal bepaald wat de waarde van het bedrijf is, moeten beide partijen een overeenkomst maken over hoe het bedrijf zal worden verdeeld. Dit kan een gedeeld eigendom zijn waarbij beide partijen de aandelen verdelen, of een aankoopovereenkomst waarbij de ene partij de aandelen van de ander koopt. In het algemeen kan het proces van het verdelen van een bedrijf na een evaluatie van de waarde complex en uitdagend zijn. Het is belangrijk om nauw samen te werken met de andere partij om tot een overeenkomst te komen die voor iedereen aanvaardbaar is
Stap 4. Contract
Het is ook belangrijk om een contract te sluiten waarin alle betrokken partijen hun verplichtingen en rechten vastleggen. Het kan helpen om de samenwerking tussen beide partijen soepeler te laten verlopen en kan een belangrijke tool zijn om toekomstige geschillen te voorkomen en op te lossen.
Stap 5. Notariële akte
Tot slot moeten beide partijen de afgesproken afspraken formeel vastleggen in de notariële akte. Het opstellen van een notariële akte is een belangrijke en formele stap in het proces van het verdelen van een bedrijf. Het biedt extra bescherming voor beide partijen en zorgt ervoor dat de afspraken correct zijn vastgelegd en nagekomen.