Hé slimme ondernemer, wil jij een woning kopen? Dan denk jij als ondernemer dat dat een lastige combinatie is. Maar omdat je en flexibel inkomen hebt, betekent niet dat je geen hypotheek kan krijgen. Hoe hypotheken voor ondernemers werken, lees je hier.
Wat is een ondernemershypotheek?
Wist je dat jij als ondernemer met personeel, zpp’er of freelancer ook in aanmerking komt voor een hypotheek? Met een ondernemershypotheek vraag je als ondernemer net zo makkelijk en snel een hypotheek aan als ieder ander.
Ook als startende ondernemer of zzp’er.
Ik ben ondernemer en wil een woning kopen, wat nu?
Als je als ondernemer een woning wil kopen, kan je dus gebruikmaken van zo’n ondernemershypotheek. Voor het verkrijgen van zo’n hypotheek zijn er zes stappen die je moet doorlopen. We zetten ze kort voor je op een rijtje en lichten ze daarna toe.
- Oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur
- Op huizenjacht
- Het tekenen van de koopovereenkomst
- De financiering
- Het tekenen van de hypotheekofferte
- Naar de notaris
#1 Oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur
Heb je je droomhuis al op het oog of denk je graag vooruit en wil je over een tijdje je eerste huis kopen? De weg naar een nieuw huis begint vaak bij een hypotheekadviseur. Met zo’n adviseur kan je een oriëntatiegesprek inplannen. Dit kan bijvoorbeeld bij partijen als NIBC Direct.
Na een oriëntatiegesprek weet je precies hoeveel je kunt lenen en wat je allemaal nodig hebt om je droomhuis jouw huis te maken.
#2 Op huizenjacht
De tweede, en de leukste stap, is natuurlijk het zoeken van een huis – als je deze nog niet op het oog had. Bezichtigingen, stiekem heel vaak langsrijden en Funda om de paar uur refreshen. De zoektocht naar een nieuw huis is vaak erg spannend, maar ook erg leuk.
Heb je je droomhuis gevonden? Dan is het tijd voor de volgende stap.
#3 Het tekenen van de koopovereenkomst
Is je bod geaccepteerd? Dan is het tijd voor het tekenen van de koopovereenkomst. Maar ho, doe dit niet zomaar. Lees de koopovereenkomst goed en aandachtig door voor je je pen laat dansen over het papier.
#4 De financiering
Nu is het tijd voor het minder leuke gedeelte, de financiering. De koopovereenkomst is getekend en het is tijd om kopen door te hakken. Stel jezelf minimaal de volgende vragen:
- Welke aflosvorm wil ik?
- Welke hypotheekadviseur past het beste bij mij?
- Hoe lang wil ik mijn rente vastzetten?
- Welke hypotheekverstrekker wil ik?
Samen met je hypotheekadviseur regel je de financiering.
#5 Het tekenen van de hypotheekofferte
Is het hypotheekvoorstel van je adviseur naar wens? Dan mag je je handtekening zetten. Ook hier geldt weer: doe dit niet zonder dat je de offerte goed door hebt genomen.
#6 Naar de notaris
De laatste en meest officiële stap is de notaris. Spannend! Als je hypotheek goed is gekeurd, worden alle documenten naar de notaris gestuurd. Daar teken niet alleen jij, maar ook de verkoper de eigendomsoverdracht.
Gefeliciteerd, het is rond. Je bent de gloednieuwe eigenaar van je droomhuis!