Als particulier kan het voorkomen dat je te maken krijgt met een situatie waarin je een openstaande rekening niet betaald krijgt van de tegenpartij. Dit kan natuurlijk voor veel frustratie zorgen en soms ziet men door de bomen het bos niet meer. Gelukkig is er een mogelijkheid om een incassobureau in te schakelen als particulier. Vaak is dit een incassobureau no cure no pay. In deze blog vertellen we je wat je moet weten over het inschakelen van een incassobureau als particulier.
Wat is een incassobureau?
Een incassobureau is een bedrijf dat zich specialiseert in het innen van openstaande rekeningen. Dit kunnen rekeningen zijn van bedrijven, maar ook van particulieren. Een incassobureau kan namens jou als particulier de vordering innen bij de tegenpartij. Het inschakelen van een incassobureau kan ervoor zorgen dat de tegenpartij sneller tot betaling overgaat.
Wanneer schakel je een incassobureau in?
Als particulier schakel je een incassobureau in wanneer je te maken hebt met een openstaande rekening die niet betaald wordt. Dit kan bijvoorbeeld een factuur zijn voor geleverde diensten of producten, maar ook een huurschuld of een lening die niet wordt terugbetaald. Het is belangrijk om eerst zelf contact op te nemen met de tegenpartij en te proberen de zaak op te lossen. Als dit niet lukt, dan kan een incassobureau uitkomst bieden. De incasso advocaat zal de zaak dan uit handen nemen.
Hoe werkt het inschakelen van een incassobureau?
Als je besluit een incassobureau in te schakelen, dan zal het incassobureau eerst een aantal stappen nemen om de zaak te onderzoeken. Hierbij wordt gekeken naar de haalbaarheid van de zaak en wordt er contact opgenomen met de tegenpartij om te proberen de zaak op te lossen. Als dit niet lukt, dan zal het incassobureau een incassotraject opstarten.
Het incassotraject bestaat uit een aantal stappen. In de eerste fase wordt de tegenpartij nogmaals gesommeerd om de openstaande rekening te betalen. Hierbij wordt een betalingstermijn gesteld. Als de tegenpartij niet betaalt, dan volgt de tweede fase. In deze fase wordt er een juridische procedure gestart. Dit kan bijvoorbeeld een dagvaarding zijn.
Wat zijn de kosten van het inschakelen van een incassobureau?
Als particulier hoef je in principe niet te betalen voor het inschakelen van een incassobureau. De kosten van het incassobureau worden namelijk verhaald op de tegenpartij. Dit betekent dat het incassobureau alleen kosten in rekening mag brengen bij de tegenpartij als deze de openstaande rekening niet betaalt. Als de tegenpartij wel betaalt, dan zijn er dus geen kosten voor de particulier.
Het inschakelen van een incassobureau als particulier kan een uitkomst bieden als je te maken hebt met een openstaande rekening die niet betaald wordt. Het incassobureau zal eerst proberen de zaak op te lossen door contact op te nemen met de tegenpartij. Als dit niet lukt, dan zal het incassobureau jou zorgen ontlasten en het voor je regelen.