Wanneer in een bedrijf werkt en meerdere collega’s hebt, is het verplicht om ook een BHV-er aanwezig te hebben. Dit is iemand die weet wat er moet gebeuren in een noodgeval. In het geval van brand of een ander rampenscenario, zoals een acute hartstilstand bij een collega, moet er iemand aanwezig zijn die eerste hulp kan verlenen. Bij vrijwel ieder bedrijf werkt daarom iemand die beschikt over een BHV certificaat. Wil je ook een BHV opleiding volgen? Lees dan verder.
BHV-cursus volgen wanneer je wilt
De meeste mensen krijgen vrij van hun werk om een BHV-cursus te volgen. Maar niet in alle gevallen. Daarom kan het handig zijn om de cursus te volgen op een moment dat het jou uitkomt. In het weekend of in de avond is bijvoorbeeld ook mogelijk. De cursussen in het weekend en in de avond zijn precies hetzelfde, maar zijn qua tijd vaak anders ingedeeld.
Wanneer is de aanwezigheid van een BHV’er verplicht?
In ieder bedrijf waar mensen werken is er eigenlijk verplicht om een BHV-er aanwezig te hebben. Dit gebeurt niet altijd maar eigenaren van bedrijven worden zich er steeds meer bewust van. Want wat gebeurt er als er wel een incident plaatsvindt? Daarom is de regel bedacht. Als een eigenaar van een bedrijf personeell in dienst heeft moet de eigenaar zelf of een fulltime personeelslid de cursus volgen.
Wat zijn de kosten van een BHV-cursus?
De gemiddelde kosten om te beginnen met je BHV-cursus, en voor de eerstkomende twee jaar dat het BHV-certificaat geldig is, bedragen ongeveer 200 à € 300. Als werknemer hoef je je hier echter niet druk over te maken als je een BHV-cursus wilt volgen. De kosten worden in vrijwel alle gevallen vergoed door de werkgever omdat je het voor je werk moet volgen. Als werkgever is het echter wel een belangrijk punt. Zeker als je meerdere medewerkers hebt dan kan het een behoorlijke kostenpost worden. Kosten die je hoe dan ook zou moeten maken, omdat het verplicht is om een BHV-er aanwezig te hebben.
Ook voor herhalingscursussen
Als je eenmaal je BHV-certificaat hebt behaald, blijft deze niet voor eeuwig geldig. Als je deze net hebt gehaald, is het certificaat twee jaar geldig. Daarna zul je het ieder jaar moeten verlengen. Niet alleen om zelf goed getraind te blijven, er kunnen ook ontwikkelingen zijn op het gebied van veiligheid die je dan mee kan krijgen.
Ook in het Engels mogelijk
Bedrijven worden steeds internationaler. Bij een hoop bedrijven in Nederland is de voertaal al Engels, zodat iedereen het kan verstaan. Als je ook meertalige collega’s hebt, kan het verstandig zijn om de BHV-cursus in het Engels te volgen. Er komen namelijk ook instructies aan te pas, de BHV-er moet deze in het Engels aan collega´s duidelijk kunnen maken. Werk je bij een internationaal bedrijf? Dan is het volgen van een BHV-cursus in het Engels zeker verstandig.