De gemiddelde Nederlander verhuist maar liefst 7 keer in zijn leven. En voor de meeste mensen is een verhuizing een van de meest stressvolle gebeurtenissen. Het keuzeproces wat voorafgaat aan een verhuizing verloopt vaak al niet zonder slag of stoot. Hoe gaat het verkopen van de huidige woning, is er voldoende interesse? En vervolgens, waarheen wilt u verhuizen, en hoeveel bezichtigingen zijn er nodig om dat ene huis te vinden dat bij u past?
Vaak levert dit al de nodige frustraties op, en dan, als alle beslissingen zijn genomen, contracten zijn getekend en opleverdata naderen, komt het grote gestress: verhuizen!
10 meest gemaakte fouten bij verhuizen
Om u te helpen de verhuisstress te reduceren, hier alvast een opsomming van de 10 meest gemaakte fouten bij verhuizen, zodat u die hopelijk kunt voorkomen.
Fouten bij het inpakken:
- Te laat of niet goed inpakken. Als de helft nog niet is ingepakt op de dag van verhuizing, dan heeft u toch een probleem. Zeker als u professionele verhuizers heeft ingehuurd, zonder hun inpakservice, dan nemen ze alleen de ingepakte spullen mee. Inpakken in plastic tasjes, boodschappentassen of veel verschillende formaten dozen van de supermarkt is ook niet efficiënt, want dan kan er niet goed gestapeld worden.
- Vergeten dozen te labelen. Zonder duidelijk label weet een verhuizer niet waar de dozen heen moeten. Dan bent u alsnog continu op zoek naar de juiste spullen, en vergroot het risico continu dozen van de ene naar de andere kamer te moeten sjouwen.
- Foutief laden van de verhuiswagen. Het goed inladen van de verhuiswagen is heel belangrijk om te voorkomen dat er spullen beschadigen tijdens de rit.
Fouten in het regelwerk:
- Niet goed inschatten van de hoeveelheid werk / niet genoeg hulp inschakelen. Vaker wel dan niet wordt onderschat hoeveel werk een verhuizing eigenlijk is, en hoeveel hulp daarbij nodig kan zijn. Bij een professionele verhuizer is het heel belangrijk om een realistische inschatting te kunnen doen van de hoeveelheid werk, zodat zij er qua planning (tijd en personeel) en grootte van de verhuiswagen rekening mee kunnen houden.
- Contracten niet op tijd omzetten. Er zijn organisaties die enkele dagen tot een week nodig hebben om een contract om te zetten van het ene naar het andere adres. Het is dus van belang om goed na te denken wat direct nodig is in de nieuwe woning, zoals gas, water en elektra, maar bijvoorbeeld ook het hebben van Internet en televisie is erg fijn meteen al de eerste dagen.
- Geen parkeerplaats voor de deur. De verhuiswagen dient zo dicht mogelijk voor de deur te kunnen parkeren, zodat het in- en uitladen zo snel mogelijk kan gebeuren. Dit wordt nog wel eens vergeten, wat voor extra stress en vertraging zorgt.
- Geen ruimte overhouden voor het takelen van spullen. Niet alle spullen kunnen binnendoor via de trap naar boven worden gebracht, het kan zijn dat er gebruik gemaakt moet worden van een raam, balkon of een hijsbalk, deze moet dan wel toegankelijk zijn. Als er stapels dozen in de weg staan, kost het tijd en moeite om de weg vrij te maken.
Andere praktische zaken.
- Een ingepakt koffiezetapparaat. Dit is misschien nog wel de meest cruciale fout! Juist op deze dag is vaak er een grote behoefte aan koffie, zo niet bij uzelf dan wel bij de verhuizers.
- Niet ontwateren van de wasmachine. Dit komt ook regelmatig voor, met alle problemen van dien. Een wasmachine moet van te voren ontkoppeld en ontwaterd worden, anders loopt het water er ter plekke uit over de vloer.
- Inpakken van belangrijke persoonsdocumenten. Sommige documenten zijn beter apart te houden dan in te pakken, zoals een paspoort, rijbewijs en andere belangrijke documenten. Deze zijn regelmatig nodig, u wilt geen tijd verspillen met ook nog hiernaar te moeten zoeken.
Bron: VSNM Verhuizingen