Het leven van een ZZP’er biedt natuurlijk minder zekerheden dan wanneer je ergens in loondienst bent. Hier komen veel extra dingen bij kijken en dit kan uiteindelijk erg veel tijd in beslag nemen. Naast het drukke werk van een ZZP’er kun je geen juridische conflicten gebruiken. Een ZZP’er is echter wel heel kwetsbaar voor zulke conflicten, omdat dit grote gevolgen kan hebben op de onderneming. Een serieus juridisch conflict kan een onderneming opbreken. Gelukkig kun je jezelf hier goed tegen behoeden! Door goede algemene voorwaarden op te stellen kun je altijd ergens op terugvallen.
Hoe ontstaan conflicten?
In elke onderhandeling of transactie kan een conflict ontstaan. Vaak kun je dit onderling wel snel en goed oplossen, maar er zijn ook gevallen waar een conflict uit de hand kan lopen. Soms kan het namelijk om veel geld of een grote levering gaan. Je gaat een onderhandeling natuurlijk altijd in goed vertrouwen aan, maar hoe los je het op als je handelspartner bijvoorbeeld tussentijds failliet gaat en jij je geld of je levering nog niet hebt binnen gehad? En hoe ga je er mee om als jij je betalingen niet op tijd binnen hebt? Dit zijn dingen die vooraf voor beide partijen duidelijk moeten zijn. Dit kan je bereiken door standaard algemene voorwaarden op te stellen, waarin al jouw voorwaarden concreet beschreven staan. Zo kan er geen onduidelijkheid of een conflict ontstaan, omdat iedereen van tevoren weet waar hij of zij mee in zee gaat.
Wat levert het jou op?
Vooral voor ZZP’ers is het belangrijk om goede algemene voorwaarden op te stellen. Een juridisch conflict kan als het negatief uitvalt je hele onderneming omver blazen. Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar dus sterk aan te raden. Je beschrijft hierin de rechten en plichten van je klanten, maar ook die van jouzelf. Zo kom je ook betrouwbaarder over naar klanten. Een voorwaarde waaraan jouw voorwaarden moeten voldoen, is dat jouw zakelijke relaties de voorwaarden te alle tijde in moeten kunnen zien. Ze moeten dus zichtbaar getoond worden op bijvoorbeeld je website. Als dit niet het geval is, heb je de kans dat bij een eventueel juridisch conflict je algemene voorwaarden ongeldig worden verklaard.
Het opstellen van algemene voorwaarden
Om goede algemene voorwaarden op te stellen heb je best wel wat juridische kennis nodig. Niet iedereen heeft dit natuurlijk, dus daarom zijn er juridische adviesbureaus die jou hierbij kunnen helpen. Met hun kennis van de juiste wetten, weet je zeker dat jouw algemene voorwaarden goed in elkaar zitten. Het is dus zeker geen slecht idee om zo’n bureau in te schakelen!