• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

De Slimme Ondernemer

Nieuws en informatie voor de moderne ondernemer in Nederland.

  • Financieel
  • Productiviteit
  • Marketing
  • Op de zaak
  • Vrije tijd
  • Contact

Waar moet ik op letten wanneer ik mijn bedrijf wil verkopen?

Op de zaak · maart 30, 2021

Nederland kent vele ondernemers die een succesvolle bedrijf of organisatie runnen. Als bedrijfseigenaar is het normaal dat je op sommige momenten in aanraking komt met de gedachte om je bedrijf te verkopen. Dit kan zijn omdat de situatie hier simpelweg om vraagt of omdat je hier toevallig tegen aanloopt en dit scenario verder wil ontdekken. Wanneer je je bedrijf verkoopt zijn er nogal wat onderdelen om rekening mee te houden om ervoor te zorgen dat je de beste deal eruit sleept. Dit gaat niet alleen om het financiële aspect maar ook om de bedrijfsvoering en de daadwerkelijke overname. De kans is groot dat je veel energie en tijd hebt besteed aan het opbouwen en/of runnen van jouw bedrijf en je wil natuurlijk dat deze in goede handen terechtkomt.

De prijs van jouw bedrijf bepalen gaat vaak via de discounted cashflow methode

De prijs voor jouw bedrijf, is natuurlijk hoe je het wend of keert een bepalende factor. Er zijn nogal wat onderdelen die in acht genomen moeten worden bij het bepalen van de juiste prijs voor jouw bedrijf. Het is belangrijk om het verschil tussen waarde en prijs eerst te definiëren, omdat deze nogal wat verschillen. De prijs is kortgezegd wat er wordt betaald en de waarde is wat de koper krijgt voor zijn of haar geld.

Leestip: Bedrijf verkopen via Marktplaats?

Er zijn verschillende manieren om tot de juiste prijs te komen voordat je deze bespreekt met de potentiële koper. De meest populaire methode richt zich op de zogenaamd discounted cashflow. Deze methode richt zich niet alleen op de huidige situatie van baten en kosten, maar kijkt ook naar de toekomst en het verdien potentieel. Deze methode is een van de meest gebruikte methodes om de prijs te bepalen, omdat deze simpelweg het meest realistisch is en bovendien relatief eenvoudig.

Verschillende fases bij een bedrijfsverkoop

Het bedrijfsovername proces lijkt soms ingewikkeld, maar is vrij eenvoudig op te delen in een aantal fases. Er zijn tal van bedrijven die helpen in dit proces en advies verlenen. Uiteraard is het proces afhankelijk van de situatie en speelt de reden waarom je jouw bedrijf wil verkopen ook een rol. Als je direct wordt benaderd om je bedrijf te verkopen, zonder dat je deze intentie had, kun je een aantal stappen overslaan. De eerste fase bestaat uit het voorbereiden van de verkoop. Deze is gericht op het onafhankelijk maken van het bedrijf en alle processen binnen het bedrijf in combinatie met het optimaliseren van het bedrijfsresultaat.

Uitgelicht: Je zaak zelf verkopen doe je zó

Deze fase kan tot wel een aantal jaren duren. Na deze fase is het zaak om het bedrijf te koop te zetten, indien je ook de vraagprijs hebt bepaald. De plaats waarop je jouw bedrijf te koop aanbiedt is essentieel om de geschikte kopers te bereiken. Er zijn verschillende organisaties die dit soort bedrijfsmarktplaatsen faciliteren en het adverteren makkelijker maken.

Wanneer deze fase is afgerond, is het zaak om je netwerk te gebruiken en andere middelen in te zetten om jouw bedrijf en de verkoop ervan te promoten. Wanneer dit gelukt is beginnen de onderhandelingen met potentiële kopers, hierbij is gebruikelijk om hulp van gespecialiseerde bedrijven en advocaten in te schakelen. Tot slot is de laatste fase de verkoop en de overdracht. Vooral op emotioneel vlak kan dit nogal wat voeten en aarde hebben, wanneer je veel tijd en aandacht aan de voorbereiding hebt besteed en jouw bedrijf klaar is voor de overname zal dit deel een stuk makkelijker verlopen.

Categorie: Op de zaak

Anne

Footer

Volg ons

  • E-mail
  • RSS
  • Twitter

Copyright © 2023 · De Slimme Ondernemer / Partners