Tegenwoordig is een breed assortiment aan laptops beschikbaar met zo mogelijk nog meer keuzemogelijkheden en specificaties. Aan welke specificaties een laptop moet voldoen is voor iedereen anders.
1. Processors en besturingssystemen
Chip specificaties zijn vaak lastig te begrijpen dus hoe kies je dan de goede? Eigenlijk is het altijd verstandig om te kiezen voor een i5 processor of zelfs een i7 processor in het geval een technisch beroep of opleiding. Qua besturingssysteem denk je misschien meteen aan Windows omdat ze een groot aanbod hebben. Toch kan Chrome OS of macOS ook interessant zijn. Door Windows heb je laptops in alle prijscategorieën, bij macOS zit je vast aan duurder Apple-apparatuur.
2. Meer dan alleen een laptop?
Tegenwoordig is een laptop niet meer zomaar een laptop. Met de komst van tablets zijn er ook laptops ontwikkeld waarvan je bijvoorbeeld het scherm om kunt klappen en hem op die manier als tablet kunt gebruiken. In sommige gevallen kun je het scherm loskoppelen van het toetsenbord en als tablet gebruikt worden met touchscreen. Deze laptops bieden verschillende mogelijkheden die interessant kunnen zijn voor bepaalde beroepen of opleidingen.
3. Het beeldscherm
Het beeldscherm is iets wat je eigenlijk het beste kunt bekijken in de winkel. In de keuze voor een bepaald beeldscherm is de prijs-kwaliteitverhouding goed terug te zien. Het is vaak beter om als slimme ondernemer iets meer te investeren in een duurdere laptop omdat deze een prettiger scherm heeft helderheid, contrast en andere gerelateerde aspecten.
4. Een goed geheugen
Een goed werkgeheugen van je laptop test is belangrijk en doorgaans kom je met 8GB geheugen al een aardig eind. Ben je iemand die met veel verschillende vensters werkt en wil je dit blijven doen? Dan is het misschien verstandiger om te kiezen voor 16GB. Qua opslag is het tegenwoordig interessant om te kijken naar een SSD harde schijf in plaats van de ouderwetse harde schijf. Als er ruimte is voor een extra harde schijf dan is een opslag van 128GB waarschijnlijk voldoende, anders kun je beter kiezen voor minimaal 256GB.
5. De videokaart
Een videokaart heeft lang niet altijd een toegevoegde waarde voor mensen. Heb je voor je werk of opleiding specifieke software nodig, dan kan het verstandig zijn om te controleren of je rekening moet houden met een bepaalde videokaart en wat er geadviseerd wordt. Ga je je laptop gewoon voor school of een kantoorbaan gebruiken, dan voegt een videokaart niet veel toe.