Iedereen heeft wel eens van de term BHV of bedrijfshulpverlening gehoord. Vreemd genoeg doen er de wildste verhalen de rondte over wanneer je als bedrijf daadwerkelijk een BHV-er nodig hebt. Wij geven het verrassend simpele antwoord.
Ja, je hebt een BHV-er nodig
BHV is verplicht voor alle werkgevers in Nederland. Zo simpel is het antwoord dus. In het geval van een kleine onderneming kun je als werkgever wel zelf de BHV-er zijn. Heb je geen medewerkers dan heb je ook geen BHV-er nodig. Maar dan heb je ook niemand waar je hulp aan kunt verlenen.
Hoeveel BHV-ers heb je nodig?
De wetgeving is niet expliciet aangegeven hoeveel BHV-ers er in een organisatie aanwezig moeten zijn. Bij het bepalen van de hoeveelheid BHV-ers moeten we rekening houden met de grootte van het bedrijf en de risico’s die bij het soort bedrijf horen.
In het verleden was de stelregen 1 BHV’er voor 50 personen maar sinds 1 januari 2007 is dit uit de Arbowet en geldt de regel 1 op de 50 niet meer. Sindsdien is het maatwerk geworden wat afhangt van verschillende factoren.
- Aantal medewerkers en het gemiddeld aantal bezoekers
- Risico inventarisatie
- Zelfredzaamheid van de bezoekers/medewerkers
- Aanrijtijden van hulpverlening (politie, brandweer en ambulance)
- Hoe groot is het gebouw
- Zijn er risico verhogende factoren in de nabijheid van de vestiging
Wat is BHV?
Bedrijfshulpverlening houdt in dat werknemers (of in het geval van kleine ondernemingen de eigenaar) zelf georganiseerde hulp bieden in een organisatie bij een noodsituatie of calamiteit. Op het moment dat er iets aan de hand is (denk aan brand, ontruimingen, bedrijfsongevallen of andere gevaarlijke situaties) dan is het de taak van de BHV-er om in actie te komen en schade en letsel zo veel mogelijk te voorkomen of te minimaliseren.
Een BHV zal altijd eerst voor zijn of haar eigen veiligheid zorgen. Op het moment dat dit geborgd is kan de BHV-er aan zijn of haar taak beginnen zoals:
- Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
- Het beperken en bestrijden van brand;
- Het beperken van de gevolgen van ongevallen;
- Het bij noodsituaties alarmeren en evacueren van medewerkers en gasten.
Slimme ondernemers zorgen dus voor een BHV organisatie met voldoende BHV-ers. Ga er van uit dat er minimaal één BHV-er aanwezig dient te zijn. Grote organisaties doen er goed aan om te inventariseren wat de precieze risico’s voor de specifieke situatie zijn.