Wanneer een zieke of arbeidsongeschikte werknemer wordt onderzocht naar de werksituatie dan wordt dit een arbeidsdeskundig onderzoek genoemd. Zo’n onderzoek geeft inzicht in de beperkingen, mogelijkheden, restverdiencapaciteit van de medewerker en de geschiktheid van de werkplek. Een arbeidsdeskundige van een arbeidskundig expertisecentrum als ADXpert kan een arbeidsdeskundig onderzoek voor je uitvoeren. Een arbeidsdeskundig onderzoek is nodig als een werknemer of iemand met een uitkering van UWV arbeidsongeschikt of ziek is geworden.
Hoe wordt een arbeidsdeskundig onderzoek uitgevoerd?
Voordat een arbeidsdeskundige gaat onderzoeken is het van belang dat de werknemer zijn situatie eerst heeft besproken met de werkgever en de bedrijfsarts. Beide kunnen vervolgens een arbeidsdeskundige inschakelen. Zo’n onderzoek wordt uitgevoerd in de volgende stappen:
- Allereerst komt een arbeidsdeskundige op bezoek bij het bedrijf
- De zieke of arbeidsongeschikte werknemer heeft vervolgens een gesprek met de arbeidsdeskundige
- De arbeidsdeskundige analyseert de werkplek
- De arbeidsdeskundige gaat in gesprek met de leidinggevende of personeelsadviseur
- Na deze gesprekken en analyse stelt de arbeidsdeskundige een advies met rapport op
- Tot slot worden de bevindingen met de werkgever en werknemer besproken
Wat is het doel?
Een arbeidsdeskundig onderzoek heeft als belangrijkste doel dat de werknemer en de zieke of arbeidsongeschikte werkgever inzicht krijgen in:
- De wetten en regelingen waarmee zowel werkgever als werknemer te maken krijgt
- Toekomst op werkgebied
- Welke stappen er wettelijk doorlopen moeten worden
- Eventuele mogelijkheden binnen de organisatie
- Eventuele mogelijkheden bij andere organisaties
- Aanpassingen aan de werkplek
Voordelen van een arbeidsdeskundig onderzoek
Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt ook wel een AD-onderzoek genoemd. Hierboven heb je kunnen lezen wat een AD-onderzoek is en hoe dit onderzoek wordt uitgevoerd. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een arbeidsdeskundig onderzoek? Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet!
- Onafhankelijk advies over het toekomstperspectief van werkgever en werknemer
- De kans op een loonsanctie vanuit het UWV wordt verkleind als er een AD-onderzoek wordt uitgevoerd
- Overzichtelijke rapportage voor een helder beeld over de re-integratie
Is het onderzoek wettelijk verplicht?
Arbeidsdeskundig onderzoek is wettelijk verplicht in Nederland. De Wet Verbetering Poortwachter verplicht werkgevers om een arbeidskundig onderzoek uit te laten voeren bij zieke of arbeidsongeschikte werknemers. Het UWV controleer of er een AD-onderzoek is uitgevoerd bij de WIA-aanvraag. Het UWV hecht dan ook veel waarde aan een arbeidsdeskundig onderzoek. Als je te laat een onderzoek laat doen kan je rekenen op een loonsanctie. Daarom is het verstandig om aan het einde van het eerste ziektejaar een arbeidsdeskundig onderzoek uit te laten voeren.