• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

De Slimme Ondernemer

Nieuws en informatie voor de moderne ondernemer in Nederland.

  • Financieel
  • Productiviteit
  • Marketing
  • Op de zaak
  • Vrije tijd
  • Contact

Welke rechten heb ik als consument bij een defect product?

Juridisch · april 20, 2020

Als consument koop je er aardig op los. Waar je vroeger nog naar de winkel ging en alle bonnetjes bewaarde, bestel je nu eenvoudig online en heb je alle facturen zo gevonden in je mailbox of via je account bij een online retailer. Waar je vroeger dus nog wel eens bij de kassa aankwam en nul op het rekest kreeg ‘omdat je geen bonnetje meer hebt’, is dat nu zelden nog het geval. Alles wordt digitaal opgeslagen en dat maakt het voor jou als consument een stuk prettiger. Maar dat je kunt aantonen dat een product door jou gekocht is bij de betreffende winkel of webshop, betekent niet dat je automatisch een reparatie of vervanging aangeboden krijgt als je product kapot is gegaan. In dit artikel lees je meer over het consumentenrecht bij defecte producten.

Het consumentenrecht bij defecte producten

In principe geldt de hoofdregel dat de verkoper verplicht is om een product af te leveren dat in materiaal opzicht aan de overeenkomst beantwoordt. De verkoper kan niet beloven dat jij het product prettig vindt, maar kan wel duidelijk zijn over de specificaties en toepassingen van het product. Hierbij geldt dat het product geschikt moet zijn voor normaal gebruik. Een product dat kapot gaat bij normaal gebruik is in beginsel non-conform. Bij een non-conform product heb je recht op kosteloze reparatie of vervanging. Repareert of vervangt het bedrijf je product niet, of niet op tijd, dan heb je het recht om de koopovereenkomst te ontbinden en je geld terug te vragen.

Tegenreactie verkoper

De verkoper zal niet snel akkoord gaan met het ontbinden van de koopovereenkomst. Hierbij zal de verkoper zich beroepen op een aantal argumenten die je vaker zult horen als je te maken krijgt met een dergelijke situatie. Een van de meest gehoorde argumenten is: ‘de garantietermijn is verlopen’. Veel bedrijven geven een garantietermijn van twee jaar bij hun producten. Maar heb je als consument dan geen rechten meer na twee jaar? Dat ligt iets anders. Wanneer we over non-conformiteit spreken, is onder meer de levensduur van het product van belang. Bij duurzame consumptiegoederen is de levensduur langer dan twee jaar. Een wasmachine heeft volgens de Consumentenbond bijvoorbeeld 8 à 10 jaar. Gaat je wasmachine na twee jaar kapot bij normaal gebruik? Dan is deze non-conform.

online betaalmethoden

Heb je een stofzuiger ontvangen die na eenmalig gebruik al kuren vertoond? Dan kan het zijn dat verkoper aanbiedt om deze te laten repareren. Blijven de problemen zich na de reparatie voordoen en heb je jouw stofzuiger ondertussen al vier keer op moeten sturen zonder resultaat? Dan kun je de verkoper een ingebrekestelling sturen en een vervangend apparaat eisen. Handelt de verkoper niet binnen een redelijk termijn, dan heb je het recht om de verkoop te ontbinden. De stofzuiger moet dan terug naar de verkoper en de verkoper moet het geld teruggeven.

Verleggen van de schuld

Het kan ook voorkomen dat de verkoper aangeeft dat het defect een gevolg is van verkeerd gebruik. Met ander en woorden: de verkoper probeert de schuld te verleggen naar de consument. Bij een consumentenkoop wordt op grond van de wet vermoed dat het product bij aflevering niet aan de overeenkomst heeft beantwoord, als het defect zich binnen zes maanden na aflevering voordoet. Het is aan de verkoper om te bewijzen dat het product binnen zes maanden stuk is gegaan door jouw toedoen. In principe is het heel lastig voor de verkoper om dit te bewijzen, tenzij het overduidelijk is. Op www.advocatenkantoorphea.nl vind je meer informatie over het consumentenrecht. Hier kun je ook in contact komen met ervaren advocaten die je kunnen bijstaan als je er niet uitkomt met de verkopende partij.

Categorie: Juridisch

Patrick

Footer

Volg ons

  • E-mail
  • RSS
  • Twitter

Copyright © 2023 · De Slimme Ondernemer / Partners