Google ‘zakelijk bloggen’ en de voordelen vliegen je om de oren. De nadelen trouwens ook. Maar die nadelen zijn er niet als je het goed aanpakt. Belangrijk hierbij: verwoord jouw boodschap op de juiste manier, anders haken lezers af. Al is de inhoud nog zo sterk.
De resultaten van een snelle zoekopdracht naar ‘zakelijk bloggen’ liegen er niet om. Je werft sneller klanten, je website is beter vindbaar en je hebt gratis publiciteit. Heel leuk, maar hoe zit dat eigenlijk met de nadelen? Zakelijke blogs kosten tijd (en dus geld), worden weinig gelezen en zorgen niet direct voor meer klanten. Toch kun je scoren met een zakelijke blog. Tenminste, met onderstaande tips.
1. Maak een plan
Wie A zegt, moet ook B zeggen. Dit geldt zeker voor zakelijk bloggen, want regelmatig bloggen vergroot je zichtbaarheid. Hou het dus niet bij één blog, maar publiceer vaak en op vaste momenten. Zo kunnen lezers op je bouwen. Ook is het handig om bij blog A al te weten waar blogs B, C, D, E én F over gaan. Zo laat je je blogs makkelijker op elkaar aansluiten. Tip: gebruik cliffhangers, want de afsluitende woorden zijn cruciaal. Binge-reading gegarandeerd. Veel origineler dan ‘Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!’.
2. Geef niet alles weg
Je hebt expertise, en dat wil je uitstralen. Zo weten potentiële klanten precies welke kennis jij in huis hebt. Grotere kans op nieuwe business, toch? Ja, maar geef alleen tipjes van je sluier weg. Inspireer de lezer met jouw kennis, maar onthoud dat je een verdienmodel hebt. Let er wel op dat je blog niet te oppervlakkig wordt. Laat bijvoorbeeld zien wat is opgelost met welke technieken, maar laat niet zien hóé jij die technieken toepast.
3. Maak het de lezer makkelijk
Hoe? Met bullet points, witregels, tussenkopjes: you name it. Dit biedt overzicht, rust en ruimte. Zorg daarnaast voor een logische opbouw; dit maakt je tekst goed leesbaar. Houd ook rekening met je doelgroep. Dus niet: ‘hee-kijk-mij-eens-leuk-schrijven, maar: ‘Wat zou mijn doelgroep willen lezen?’ De lezer is koning. Verplaats je dus in je doelgroep.
4. Vermijd jargon
Schrijf zoals je praat, dan klink je authentieker. Je komt niet slimmer over met teksten vol jargon en ingewikkelde, langdradige zinnen. Integendeel. We begrijpen dat je rekening houdt met het denkniveau van je doelgroep. Maar: dit denkniveau vind je terug in de inhoud, niet in de schrijfwijze. Gebruik actieve zinnen, dus ‘we bellen je’ in plaats van ‘je wordt gebeld’. Wissel daarnaast korte en lange zinnen met elkaar af. Dit geeft je tekst vaart. En gebruik synoniemen: niet 10 keer ‘mogelijkheid’, maar ook ‘kans’, ‘optie’ en ‘keuze’. Dit zijn punten die iedereen kan leren tijdens bijvoorbeeld een schrijftraining.
5. Vertel een verhaal
Storytelling. Het mag dan wel een buzzword zijn, maar een bescheiden portie emotie mag best. Mensen doen ten slotte zaken met jou, niet met een ding. Laat zien wat de gedachte of emotie is achter je blog. Onthoud: de basis bestaat uit rationele argumenten en goede contentcreatie. Giet die in een verhaalvorm, en voilà: je tekst is een stuk aantrekkelijker. Grote kans dat de lezer nu niet meer om je tekst heen kan.