Als werkgever is het van groot belang om je in te zetten om ziekteverzuim te voorkomen. Verzuimende werknemers kosten een werkgever namelijk ontzettend veel geld aan loondoorbetaling, het faciliteren van vervanging, verzuimbegeleiding en re-integratie. In dit artikel wordt dan ook uitgelegd wat een werkgever kan doen om ziekteverzuim tegen te gaan.
- Zorg voor een functioneel verzuimbeleid
Ziekteverzuim neemt veel administratieve rompslomp met zich mee. Onder andere vanwege allerlei wet- en regelgeving die de werkgever verplicht is te volgen. Het is daarom verstandig om als werkgever een functioneel verzuimbeleid op te stellen, zodat zowel de werknemer als de werkgever zelf weet wat hem of haar te doen staat in het geval van ziekteverzuim.
Een verzuimbeleid richt zich op het voorkomen en terugdringen van ziekteverzuim binnen een bedrijf. In het verzuimbeleid staat de werkgever en werknemers om dienen te gaan met ziekteverzuim en welke regels er gelden.
Het voornaamste onderdeel van het verzuimbeleid is het verzuimprotocol. Hierin staat hoe er binnen het bedrijf wordt omgegaan met:
- Ziekmelding
- Verzuimregistratie
- Verzuimbegeleiding
- Re-integratie bij (langdurig) verzuim
- Analyseer de verzuimrisico’s op de werkvloer
Het is belangrijk dat de werkgever op de hoogte is van de verzuimrisico’s van de werkzaamheden die diens werknemers uitvoeren. De werkgever kan hier uiteraard zelf logisch over nadenken, maar kan er ook kiezen voor het uitvoeren van een uitgebreide risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), een werkplekonderzoek of een medische gezondheidscheck van diens werknemers.
Op die manier kan de werkgever de verzuimrisico’s in kaart brengen en inzetten op preventie van ziekteverzuim.
- Zorg voor een veilige en gezonde werksfeer
Tenslotte hangt ziekteverzuim nauw samen met de werksfeer. Het is logischerwijs van belang dat de werknemer door zijn werkzaamheden geen fysieke ongemakken ervaart of het risico loopt op arbeidsongevallen. De werkgever kan hierop inspelen door te zorgen voor ergonomische werkplekken en, indien van toepassing, de juiste beveiliging.
Daarnaast is ook de emotionele werksfeer van belang. Een open werksfeer, waar werknemers durven aan te geven wat hen dwars zit en het gevoel hebben dat ze ertoe doen, verkleint de kans op ziekteverzuim aanzienlijk.
Meer tips lees je hier.