Het aanschaffen van zonnepanelen brengt voor particulier en zakelijk een hoop voordelen met zich mee. Zowel financieel als op gebied van duurzaamheid. Voor bedrijven is het daarnaast ook interessant om te investeren in zonnepanelen gezien de fiscale voordelen. Wil je meer weten over de fiscale voordelen om zonnepanelen zakelijk aan te schaffen? Je leest het in dit artikel.
Waarom als bedrijf kiezen voor zonnepanelen?
Het Klimaatakkoord van de Nederlandse overheid heeft als doel om in 2030 de CO2 uitstoot ten opzichte van 1990 met 49% te verminderen. In het jaar 2050 moet de CO2 uitstoot 95% minder zijn ten opzichte van het jaar 1995. Bedrijven in Nederland hebben hier een belangrijk aandeel in.
Om deze doelen te behalen biedt de overheid verschillende stimuleringsregelingen voor bedrijven die verduurzamen. Het investeren in zonnepanelen om zelf energie op te wekken valt hier ook onder. Bij aanschaf van zonnepanelen kan je bij vrijwel elke investeringsgrootte rekenen op fiscale voordelen. Na het lezen overtuigd van zonnepanelen? Dan zijn glas-glas zonnepanelen een uitstekende keuze.
Fiscale voordelen bij zakelijke aanschaf van zonnepanelen
De vijf meest interessante voordelen hebben we in dit artikel voor je verzameld.
1. Afschrijving
Bij aanschaf van zonnepanelen als bedrijf mag je deze over een periode van 20 jaar afschrijven. Bedrijven mogen dus 20 jaar lang kosten opvoeren, waardoor de winst lager uitkomt. Dit heeft als gevolg dat je minder belasting betaald.
2. Belastingvoordeel
Het zelf opwekken van energie met zonnepanelen levert een flinke besparing op energiekosten op. Alle kosten voor aanschaf en installatie kun je inboeken als kosten voor je bedrijf, waardoor je aan het einde van het jaar minder belasting te betalen. Bovendien kan je ook de belasting terugvragen voor zowel kosten voor de zonnepanelen als de installatie ervan.
3. Energie-investeringsaftrek (EIA)
Met de energie-investeringsafstrek kan je 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Deze regeling is enkel bedoeld voor kleine projecten met een minimale investering van 15kW en een maximale aansluiting van 3x80A. Gemiddeld levert deze stimuleringsregeling een belastingvoordeel van 11% op.
4. Teruglever subsidie
Sinds 1 januari van 2021 is het mogelijk om een teruglever subsidie te ontvangen. Deze regeling vervangt de salderingsregeling. Door middel van deze subsidie kunnen bedrijven een vergoeding ontvangen voor stroom die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet.
5. Stimuleringsregeling Duurzame energietransitie (SDE++)
Voor grote projecten vanaf ongeveer 500 zonnepanelen is er de SDE++ regeling, waarbij bedrijven een vergoeding ontvangen voor elke opgewekte kWh. Jaarlijks is hiervoor een beperkt budget beschikbaar. Voor bedrijven is het nodig om je hierop in te schrijven.