Om veilig te kunnen werken aan of nabij elektrotechnische laagspanningsinstallaties in gebouwen, woningen of infrastructuur moet je de procedures kennen en risico’s goed kunnen inschatten. Hiervoor is NEN 3140 norm in het leven gebracht. Deze norm is een methode om dit systematisch te beheersen en biedt een praktische invulling aan de eisen die wettelijk zijn vastgelegd in het Arbobesluit. Een veilige omgeving op het gebied van elektrotechnische installaties valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever en is van levensbelang. In dit blog leggen we je uit waarom een NEN 3140 certificering belangrijk is.
Waarom een certificering
De NEN 3140 norm geeft een overzicht van verschillende procedures en veiligheidseisen over werkzaamheden die te maken hebben met elektrotechnische installaties. Met een NEN 3140 cursus bewijs je dat je op verantwoorde wijze kunt werken aan elektrotechnische installaties. Tegenwoordig stellen veel opdrachtgevers de certificering verplicht bij het schrijven van opdrachten. Het NEN 3140 certificaat is daarmee een op veel verschillende manier noodzakelijk geworden binnen de bedrijfsvoering. Het volgen van een cursus om gecertificeerd te worden, is binnen veel bedrijven dan ook een must geworden. Daarnaast staat het voor de werknemer ook mooi op zijn of haar cv als die in de toekomst ergens anders solliciteert.
Voor wie is de NEN 3140 cursus?
Voer je werkzaamheden uit in of rond elektrotechnische installaties? Dan is een certificaat praktisch vereist. De NEN 3140 norm wordt toegepast in de meest uiteenlopende branches. Met hele grote en hele kleine organisaties; is het de norm als het gaat om bediening, onderhoud, inspectie en beheer van elektrische arbeidsmiddelen. Afhankelijk van het niveau waarop je je werk uitvoert, moet je een NEN 3140 VOP of een NEN 3140 VP certificaat behalen.
NEN 3140 diplomering
Afhankelijk van het type cursus je kiest, duurt een cursus ongeveer 1 dag. Tijdens deze cursus wordt zowel praktisch als theoretisch aangeleerd hoe je met meetinstrumenten om moet gaan en kan je snel gebreken herkennen aan elektrische apparaten.
Na het succesvol afronden van de cursus ben je in het bezit van een volwaardig certificaat. Met deze certificaat ben je wettelijk bevoegd om zowel je eigen middelen als die van anderen te keuren.
Binnen de organisatie ben jij de persoon die complexe elektrotechnische taken kan uitvoeren. Denk hierbij aan het plaatsen van installatiegroepen, het onderhouden van elektrische installaties en kun je werkzaamheden uitvoeren aan laagspanningsinstallaties.
Lees ook deze blog over een BHV Certificaat halen.