Legaliseren? Dat is in feite niets meer of minder dan dat een notaris of een ambtenaar van de gemeente jouw handtekening voor echt verklaart. Er kan dan geen enkel misverstand meer ontstaan over de echtheid van de geplaatste handtekening. Zeker over de grens wordt vaak gevraagd naar de echtheid van een handtekening als het officiële documenten betreft.
Document niets waard zonder geldige handtekening
Je hebt helemaal niets aan een officieel document als er geen handtekening onder staat. Dan is een officieel document niets waard. Verder is het zo dat wanneer jij Nederlandse documenten in het buitenland wilt gebruiken, er sprake dient te zijn van gelegaliseerde handtekeningen. Je moet je documenten dan legaliseren. Met het legaliseren van documenten is een instantie er pas zeker van dat jij echt degene bent die de documenten heeft ondertekend.
Legaliseren; notaris stelt vast dat jij jouw handtekening gezet hebt
Legaliseren? Dat houdt in dat de notaris of een van zijn medewerkers vaststelt dat jij het bent die de documenten ondertekend heeft. Door te legaliseren kan er nooit enig misverstand ontstaan over wie de handtekening gezet heeft en dus over de echtheid van de ondertekening. Door te legaliseren is de kans op misbruik bovendien ook veel kleiner. In de praktijk betekent het dat jij je handtekening zet in het bijzijn van de notaris of een notariële medewerker. Bij het plaatsen van een handtekening laat je bovendien een geldig legitimatiebewijs zen. Vervolgens checkt de notaris of zijn medewerker de handtekening en de legitimatie.
Notaris verklaart dat jij de handtekening gezet hebt
Vervolgens maakt de notaris een verklaring waarin hij verklaart dat jij het bent die de handtekening gezet heeft in aanwezigheid van de notaris. De gelegaliseerde verklaring plus een kopie van je legitimatiebewijs laat je vervolgens bij de notaris achter. Die kan met de verklaring dus altijd laten zien dat een handtekening onder een document van jou is. Is ook dat weer geregeld. Behalve een notaris of een medewerker van een notariskantoor, mag ook een gemeentelijk ambtenaar je handtekening voor echt verklaren.
Iets anders is het waarmerken van kopieën van officiële documenten
In het verlengde van het legaliseren, is het ook mogelijk waarmerken van kopieën van officiële documenten een mogelijkheid. Deze werkwijze moet waarborgen dat de inhoud van de kopie in overeenstemming is met het het originele document. Ook nu kan de notaris je bijstaan om dit in orde te maken. Overigens kan elke notaris in ons land een document legaliseren. Ook een gemeentelijk ambtenaar is in de positie om met zekerheid vast te stellen dat jij echt getekend hebt en dus niemand anders. Wil jij een handtekening willen legaliseren, dan neem je een verklaring of volmacht mee en een kopie van een geldige legitimatie. Dit kan een paspoort zijn, maar ook een identiteitskaart en een Nederlands rijbewijs. De notaris doet in feite niets anders dan een handtekening voor echt verklaren. Behalve dat de notaris of de ambtenaar een verklaring maakt en ondertekent dat jij het bent die getekend heeft, zet hij doorgaans ook een ambtsstempel.